Att testa läsk är kul. Det här är en aktivitet som du kan ordna med när det blir fest eller en vanlig vardag då något kul måste göras. Med läskmaskinen kan du göra egen Pommac. Vissa kan inte känna någon skillnad på Pommac och Champis.

tillverka

Att du inte känner skillnaden beror inte så mycket på själva läsken som på det faktum att du kanske inte är så insatt i hur det ska smaka. Vissa bryr sig inte. Om man gillar smaken så är det väl bara att köra?

Pommac är en klassisk smak

Pommac brukar vara lättast att peka ut. Smak och doft är enkela att känna igen. Du behöver inte köpa Pommac i vanliga butiker.

Du kan köpa koncentrat lika gärna. Hos allt-fraktfritt.se heter champis Fruktis.Tillverkare är som vanligt Aromhuset.

Egen läsk kan bli Pommac Champis eller kanske klassisk Pommac. Du väljer. Släpp lös fantasin när du blandar. Du kan anpassa smaken med koncentraten. Du kan också styra mängden kolsyra.

Det är Aromhuset som vi pratar om. De har tillverkat läskkoncentrat sedan 80-talet. En prispressad marknad stänger ute andra aktörer som Sodastream och AGA.

Vikingsoda kuppade sina koncentrat. De började sälja kvalitetskoncentrat i nivå med Aromhuset. När de etablerat sin försäljning skar de ned på produkterna.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller 80% mindre socker än sockersötat läskkoncentrat, som t. Sockerbaserat läskkoncentrat spädes 1+7. Du behöver inte många droppar koncentrat.

Fullpackad med smak

Det bubbelvatten du kan göra hemma är mycket godare än det i butiken. Du får en mycket intensiv smak. Därmed så kan man också säga att det faktiskt är nyttigare att göra egen läsk. Julmusten till trots.

Men som om det inte räckte med det har Aromhuset maximerat smakerna i sina vanliga varianter. De innehåller bara 20 % socker mot den vanliga läsken som säljs i butik. För att absorbera resten av sockret tillsätter man vattenlösliga kostfibrer.

Det resulterar i mer smak och mindre socker. För frukten innehåller kost-fibrer.

Du får många val med en läskmaskin. Med den kan du tillverka Pommac. Kör sedan ett blindtest.

Vi kan läsk i Sverige. När resten av världen hade 4-5 smaker så hade vi i Sverige 30 smaker. Än har vi inte gett upp. Men utländska företag köper upp fler av våra svenska bryggerier.

Sockerdricka skapas av päron och citron. Du kanske känner till att Saturnus var tidigt ute? Idag använder Aromhuset smaken i alla sina varianter.

Champis och Pommac är konkurrenter. Det kan sägas vara en typ av fruktchampagne. Faktum är att båda namnen betyder Champagne. När det görs till läskkoncentrat döps namnet om från Champis till Fruktis.

Fruktsoda ska lukta lime och citron. Drickan finns överallt men Pripps var nog bäst ändå. Bättre än alla andra.

Julmust är en annan svensk klassiker. Coca cola är världsledande inom Cola. Andra menar att Cuba Cola smakar bättre.

Grape Tonic är typiskt svensk, god som både läsk och drinkmixer. Apotekarnes är varumärket som levt kvar från tiden då läsk såldes på apotek, märket har sedan levt kvar hos bryggerierna. Vi har mycket att tacka Pripps för, de har alltid hållit upp kvaliteten.

Så utför du ett blindtest av läsk som du gör hemma

Börja med att bjuda in några kompisar som är med på noterna. Sätt på en lång mössa som går ned över ansiktet. Bjud sedan på drickat. Berätta vilka varumärken det är.

Det kan bli riktigt fascinerande om smakerna är nära varandra. När du har gjort tre glas så får varje person testa utan att se drycken. När alla har smakat så får de leverera sin dom.

När testet är klart så visar du personen vad det var. Pommac kommer vara en av de läskfabrikat som flest svarar rätt på. Låt alla som vill vara med. billig läskchampis Vinnaren kan få hemmagjord läsk.

Du kan bjuda på Pommac eller Champis hur som. Det blir kul.