Olika dofter kan verka helt olika, de kan vara rogivande eller uppiggande och dessutom påverka vår hälsa positivt. Att eteriska oljor skapar en bra miljö vet vi redan, men att de också har en desinficerande effekt kan vara nytt för många. Eteriska oljor hämtar sin doft från den växt de extraheras från.

doftolja

Man kan pressa eller utvinna oljorna ur frön, löv, blommor och till och med rötter. I aromterapi där oljorna används både för att ge ökad hälsa och välbefinnande kan de ofta vara utblandade medan när de används för att ge en god doft inte är blandade. Oljorna hittar du ofta som smak och dofttillsatser i karameller och annat godis.

Snuvig eller förkyld då kan eteriska oljor vara en räddare i nöden.

Det är i förkylningstider när näsan är täppt som oljorna kan visa sina förtjänster som mest. Ett tips kan vara att ha levande ljus som sakta värmer upp din eteriska olja att sprida väldoft i ditt hem. Bli inte förvånad om den doftolja som är din favorit inte alls passar dina vänner, vi har alla olika referenser.

När det är mulet, kallt och man just har fått en förkylning i närheten av sin julledighet kan kanske doften från en eterisk olja som doftar pepparkakor kännas hemtrevligt.

Eukalyptus olja är inte bara bra att ha till hands att sniffa på i förkylningstider också utmärkt att använda tillsammans med levande ljus. Om du häller några droppar eteriska oljor i vattnet du brukar spraya dina blommor och krukväxter med och puffa detta vatten för att få ett väldoftande hem. Det är inte bara eukalyptus som gör nytta vid en förkylning, prova också mint, citron och pepparmint.

Vill du lära dig mer om aromterapi med eterisk olja?

Du behöver inte alls besöka ett proffs för att kunna njuta av olika eteriska oljors effekt. Som start på din nya bana som aromterapeut är det bara en bra olja – gärna ekologisk- som bas och någon eterisk olja. eteriska oljor malmö. Det är ganska fantastiskt att några droppar doftolja i en basolja tillsammans med massage kan ge en sådan positiv effekt.

Vid massage enligt aromterapimetoden bör du först känna till att olika eteriska oljor har olika egenskaper. Ett gott råd är att ladda upp hemma med viktiga dofter som lavendel, rosmarin, jasmin och pepparmint som man nästan alltid har ett behov av. Naturligtvis kan du blanda olika dofter, men ta det lite försiktigt i början.

Både pepparmyntsolja och jasmin är poppis till massage och att ha i badvattnet. Tänk bara på att inte använda oljan outspädd på huden då detta kan vara att ta en risk. Läs på hur den eteriska oljan ska doseras på rätt sätt.

Du kan handla doftolja på lite olika sätt.

Ett bra sätt är givetvis att provlukta på dem. Vissa eteriska oljor som jasmin, lavendel och rosmarin är redan så kända att de flesta kan redan deras dofter. Att söka leverantörer på Internet kan ge de billigaste priserna.