Många av de organiska ämnen av typen kolhydrat kallas för socker.

Socker är sött samt energirikt och utgör det främsta bränslet i livsprocesserna.

I vardagligt tal och i mindre detaljrika innehållsförteckningar brukas termen socker vanligtvis om raffinerad sackaros.

Strösocker samt bitsocker innehåller bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom vanligt socker såsom bit- eller strösocker.

Det finns många annorlunda sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) samt stärkelse.

Vi får i oss allt överdriven mängd socker och kolhydrater för att det ska vara sunt för kroppen.

Och ”vanligt” socker som det som finns i exempelvis läsk såsom Coca Cola är inte hälsosamt.

Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar tio sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar 16 sockerbitar?

Fast Coca Cola försvarar sig med att en burk innehåller lika mycket socker som motsvarande mängd apelsinjuice. Skillnaden är dock att apelsinjuice består av vitaminer samt mineraler vilket du inte finner i en CocaCola burk.

Men låt oss ta en titt på lite skilda alternativ till det ”vanliga” sockret.

Polydextrose Fibrer

Polydextrose är vattenlösliga fibrer som används i livsmedel.

Ungefär 9% är sockerarter, resterande är fibrer.

Ungefär 75% går rakt genom kroppen, övriga blir mat åt nyttiga bakterier i tarmsystemet.

Finns i flera olika livsmedel så att producenterna kan bravera med ”Innehåller nyttiga fibrer”

StröSöt – som strösocker men med många annorlunda namn

Strösöt ser ut och smakar som socker – men har enbart ungefär 75% sötma mot socker.

Strösöt är en 100% okonstlad produkt och det officiella namnet är Erytritol.

Säljs under en mängd olika varumärken,

Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.

Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp alls av kroppen.

Noll kalorier och inget GI (glykemiskt Index).

Ser ut som och innehar samma granulering som strösocker.

Finns naturligt i päron, meloner samt svamp med flera.

Sucralose flytande

Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.

Till skillnad från socker så kan kroppen inte ta upp Sucralose.

Inga kalorier och heller inga kolhydrater med andra ord.

Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men fullkomligt sockerfritt.

Smakar som socker.

Finns som sacketter, alldeles kolhydratfria, skänker bara sötman och är utomordentlig till kaffe, te och liknande.

Sacketter ger bara sötman.

Vill man även ha “Body”, dvs fylligheten som socker bidrar till, så finns det en pulvermix innehållandes maltodextrin.

Maltodextrin är rena kolhydrater producerade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, oftast med hjälp av syra och/eller enzymer.

Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en väldigt lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans.

Maltodextrin används framförallt som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Flera sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin med tanke på att det tas upp raskt i kroppen.

Aspartam

Aspartam är ett sötningsmedel som används istället för socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, etc; ämnets E-nummer är E 951.

Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår väsentligen i färdiga livsmedelsvaror.

Aspartam är ett proteinliknande ämne som bidrar till 4 kcal per gram.

Aspartam ger ingen kariespåverkan och inget blodsocker- eller insulinsvar.

Ämnets energiinnehåll är 4 kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men eftersom sin cirka 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.

Aspartam har, till skillnad från somliga andra sötningsmedel, inte någon laxerande verkning vid överkonsumtion

Användning

Aspartam är tillsatt i närmare 6000 livsmedel världen över, varav ungefär 2000 i Europa.

Substansen används som sockerersättning i bland annat bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner m.m..

Debatten gällande risker

Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda och debatterade.